W ramach projektu: „Transgraniczna sieć dziedzictwa rzemieślniczego” w Parku Kulturowym Korycin – Milewszczyzna został ręcznie zbudowany piec chlebowy na wzór średniowiecznego.
Piec został wybudowany tylko i wyłącznie z naturalnych materiałów – z gliny, sieczki, na kamiennym fundamencie. Kamienie użyte do budowy pieca pamiętają czasy Słowian, bowiem pochodzą z miejsca dawnego grodu, który istniał w Milewszczyźnie na przełomie X-XI wieku.
Piec wybudował ręcznie, a dokładnie ulepił doświadczony Mistrz Zduństwa Marcin Wudniak – pasjonat i profesjonalista w swoim fachu. Podczas Nocy Świętojańskiej odbyło się wielkie, pierwsze pieczenie. Najpierw w temperaturze prawie 600 stopni C, zostały wypieczone słowiańskie podpłomyki, następnie po ostygnięciu pieca został włożony do środka żytni chleb na zakwasie. Na koniec w kamionkowych brytfankach zostało włożone do pieca mięsiwo, doprawione świeżymi ziołami, prosto z ziołowego ogródka znajdującego się w Parku Kulturowym Korycin – Milewszczyzna.
Budowa pieca chlebowego została sfinansowana przez Unię Europejską na potrzeby Europejskiego Instrumentu Sąsiedztwa w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska‐Białoruś‐Ukraina 2014‐2020″.